Lista cu lucrări științifice susținute și publicate în cadrul Contractului ADER 7.3.4. / 19.09.2019
PARTICIPĂRI LA DIVERSE MANIFESTĂRI ȘTIINȚIFICE ÎN CADRUL PROIECTULUI ADER 7.3.4.
Lucrarea prezentată:
* SCDCPN DĂBULENI – NOUTĂȚI TEHNOLOGICE LA CULTURA DE CARTOF DULCE.
Autori: Aurelia Diaconu, Reta Drăghici, Mihaela Croitoru, Alina-Nicoleta Paraschiv, Milica Dima, Drăghici Iulian, Coteț Gheorghe, Marieta Ploae
Lucrarea prezentată:
* The influence of treatment of soil in obtaining biological material used for planting the sweet potato on sandy soils.
Autori: Coteț Ghe., Diaconu A., Drăghici R., Mitrea R.
Lucrări prezentate:
* Beneficial yeasts with biocontrol potential against sweet potato storage pathogens
Autori: Boiu-Sicuia O.A., Barbu L.D.N., Diaconu A., Paraschiv A., Cornea C.P.
* Research on the influence of irrigation on the nutritional quality of the sweet potato in the conditions of the sandy soils in the south of Oltenia
Autori: Croitoru M., Diaconu A., Coteț Ghe., Drăghici R., Dima M., Drăghici I.
Lucrarea prezentată:
* Evaluarea proceselor morfo-fiziologice la cartoful dulce în vederea identificării unor genotipuri tolerante la acțiunea stresantă a factorilor de mediu,
Autori: Paraschiv Alina-Nicoleta
Lucrarea prezentată:
* Patogeni post-recoltă ai cartofului dulce și potențiali antagoniști
Autori: Boiu-Sicuia O.A., Barbu L.D.N., Diaconu A., Paraschiv A., Coteț G., Cornea C.P
Lucrarea prezentată:
* Pathogenic fungi associated with sweet potato and the biocontrol potential of a Bacillus subtilis strain
Autori: Boiu-Sicuia Oana-Alina, Barbu Lavinia Diana Nicoleta, Coteț Gheorghe, Paraschiv Alina
Lucrarea prezentată:
In vitro effect of salinity and pH on Fusarium sp., the causal agent of sweet-potato root rot
Autori: Barbu Lavinia Diana Nicoleta, Boiu-Sicuia Oana-Alina.
Lucrarea prezentată:
Microbial inoculants for sweet potato [Ipomoea batatas (L.) Lam.]
Autori: Boiu-Sicuia Oana-Alina, Barbu Lavinia Diana Nicoleta și colab.
Lucrarea prezentată:
Tulpini agro-inoculante pentru cultura de cartof dulce în sistem ecologic
Autori: Boiu-Sicuia Oana-Alina, Barbu Lavinia-Diana-Nicoleta, Fătu Ana-Cristina, Coteț George, Paraschiv Alina
Workshop-ul PLANTAREA CARTOFILOR DULCI PENTRU OBȚINEREA DE MATERIAL SĂDITOR, organizat în cadrul proiectului ADER 7.3.4. Faza 2 / 2020, la SCDCPN Dăbuleni, în data de 3 aprilie 2020.
Evenimentul a fost organizat în scopul diseminării rezultatelor cercetării și promovării culturii de cartof dulce în rândul producătorilor români, materialul complet fiind mediațizat cu ajutorul mijloacelor on-line, ca urmare a situației generate de pandemia cu virusul SARSCoV-2.
Masa rotunda MĂSURI DE CREȘTERE A TOLERANȚEI CARTOFULUI DULCE LA CONDIȚIILE DE STRES TERMOHIDRIC IMPUS DE SCHIMBĂRILE CLIMATICE, 24 septembrie 2021, organizată on-line de SCDCPN Dăbuleni, cu scopul de a disemina rezultatele obținute la cartoful dulce studiat în cadrul proiectului ADER 7.3.4., faza 3/2021.
Au fost prezentate trei lucrări științifice:
Autori: Diaconu Aurelia, Paraschiv Alina-Nicoleta, Coteț Gheorghe, Croitoru Mihaela – SCDCPN Dăbuleni (CP)
Autori: Popa Monica, Mihaela Cioloca, Andreea Tican – INCDCSZ Brașov (P1)
Autori: Boiu-Sicuia Oana-Alina, Barbu Lavinia-Diana-Nicoleta, Fătu Ana-Cristina, Iamandei Maria, Diaconu Aurelia, Paraschiv Alina, Coteț Gheorghe – ICDPP București (P2)
La manifestare au participat cercetătorii SCDCPN Dăbuleni, membrii în echipa de lucru a proiectului, reprezentanți ai partenerilor împlicați în proiect, respectiv cercetători de la INCDCSZ Brașov și ICDPP București, reprezentanți ai UCV Craiova, Facultățile de Horticultură și Agronomie, cercetători de la ICDLF Vidra, precum și cultivatori de cartof dulce din județele Dolj și Călărași, la care au fost înființațe loturi demonstrative cu cartof dulce.
Discuțiile ce au avut loc în cadrul manifestării au subliniat importanța cercetărilor întreprinse la cartoful dulce pentru aclimatizarea acestei specii la condițiile pedoclimatice ale României. Au fost apreciate pozitiv acțiunile de diseminare și promovare a cartofului dulce în rândul producătorilor particulari.
De asemenea, s-a subliniat importanța obținerii de material săditor sănătos, liber de viroze folosind tehnica de producere in vitro și importanța obținerea de soiuri cu toleranță mare la diferite tipuri de stres, boli și dăunători.
Fermierul Tudor Stanciu s-a declarat foarte mulțumit de colaborarea cu SCDCPN Dăbuleni, privind cultivarea de cartof dulce și consilierea primită din partea specialiștilor, cu ajutorul cărora a obținut rezultate financiare mulțumitoare, exprimându-și intenția de a mări suprafața cultivată de la 1 ha la 5 ha pentru anul 2022.
Workshop-ul SPECII HORTICOLE VALOROASE, ACLIMATIZATE LA SCDCPN DĂBULENI organizat la SCDCPN Dăbuleni, în data de 14 octombrie 2021. Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, profesori universitari, masteranzi și doctoranzi din cadrul USAMV București și Universității din Craiova, Facultatea de Horticultură, cercetători și profesori de la unitățile de profil cu care Stațiunea Dăbuleni colaborează (ICDPP București, Liceul Tehnologic Petre Baniță Călărași-Dolj), fermieri, reprezentanți ai primăriilor din zona de influență, ai Direcției Agricole Dolj, ITCSMS Dolj și nu în ultimul rând reprezentanți ai presei.
Manifestarea a fost deschisă de dr. ing. Aurelia DIACONU, directorul SCDCPN Dăbuleni.
Programul workshop-ului a fost structurat în două secțiuni: prima dedicată cartofului dulce obținut la Dăbuleni, iar a doua secțiune a fost rezervată vizitării câmpurilor experimentale și prezentărilor cu caracter tehnico-științific privind colecția de arbuști fructiferi a stațiunii.
Discuțiile privind cultura de cartof dulce au subliniat importanța cercetărilor întreprinse la SCDCPN Dăbuleni pentru aclimatizarea acestei specii la condițiile pedoclimatice ale României. Au fost apreciate pozitiv acțiunile de diseminare și promovare a cartofului dulce românesc în rândul producătorilor particulari.
De asemenea, s-a subliniat importanța obținerii de material săditor sănătos, liber de viroze folosind tehnica de producere in vitro (cu ajutorul partenerilor de la INCDCSZ Brașov) și importanța obținerea de soiuri cu toleranță mare la diferite tipuri de stres, boli și dăunători.
Deosebit de utile pentru fermierii prezenți la eveniment au fost intervențiile reprezentatului MADR, dl. Director de Plan Sectorial Gheorghe LĂCĂTUȘU, care a pledat pentru demersuri la nivel decizional pentru sprijinirea fermierilor și a transferului tehnologic de la unitățile de cercetare la producătorul particular.
În cadrul workshop-ului au fost distribuite flayere pentru promovarea cartofului dulce în rândul participanților și a fost organizată o expoziție cu toate speciile horticole valoroare ale stațiunii, atât în stare proaspătă cât și procesate, evenimentul încheindu-se cu degustarea mult râvnitelor rulade cu cartof dulce, brioselor cu fructe de pădure, tartelor cu curmale, ceaiurilor de aronia, măceșe, salvie și multe alte produse preparate de cercetătorii SCDCPN Dăbuleni.
Acțiuni de popularizare și promovare în rândul fermierilor și consumatorilor, prin participarea la diferite emisiuni Radio și TV: